Hygiëne en gezondheid

feb 27, 2020 | Nieuws SKDH

Update 13 maart

Donderdag 12 maart is een persconferentie gehouden in aanwezigheid van minister-president Rutte, minister Bruins en de directeur van het RIVM Jaap van Dissel, over de stand van zaken omtrent het nieuwe coronavirus.

In de persconferentie is een aantal nieuwe, aanvullende maatregelen aangekondigd met als doel de verspreiding van het virus in te dammen. De verscherpte maatregelen gelden voorlopig tot en met 31 maart 2020. Wij hebben onze medewerkers en de ouders/verzorgers donderdagmiddag over de maatregelen geïnformeerd.

Wij houden de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. Als de situatie wijzigt of er nieuwe maatregelen komen zullen wij medewerkers en ouders/verzorgers opnieuw informeren.


Update 10 maart

In de plaatsen waar onze kinderopvanglocaties zijn gevestigd (Den Helder, Julianadorp, Nieuwe Niedorp, ’t Veld, Winkel en Purmerend), zijn nog geen gevallen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. Naast de algemene hygiënemaatregelen die het RIVM al eerder adviseerde, wordt sinds maandagavond 9 maart 2020 ook opgeroepen om geen handen meer te schudden om verspreiding van het virus te voorkomen.

Onze medewerkers hebben blijvend aandacht voor de maatregelen om besmetting met een griep- of verkoudheidsvirus te voorkomen die beschreven zijn in het Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid en de bijbehorende werkinstructies.


Update 3 maart

Op de site van de Rijksoverheid zijn de meest gestelde vragen over de gevolgen van het nieuwe coronavirus voor (onder meer)  kinderopvang te vinden:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-en-kinderopvang


Update 2 maart

Vanaf maandag 2 maart geeft het RIVM één dagelijkse update. Er zijn nu 18 meldingen van het nieuwe Coronavirus in Nederland.


Update 28 februari

Op 27 februari is ‘s avonds de eerste besmetting met het nieuwe Coronavirus in Nederland gemeld. Op 28 februari is de tweede besmetting gemeld. SKDH volgt de richtlijnen en voorschriften van het RIVM en de GGD.


Nieuwsbericht 27 februari

De dagelijkse berichten in de media over het nieuwe Coronavirus zullen u niet zijn ontgaan. Op dit moment is er in Nederland nog geen enkele besmetting met het nieuwe Coronavirus. GGD en RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) bereiden zich wel voor op een eventuele komst van het virus naar Nederland.

Volgens de landelijke richtlijn van het RIVM is thuishouden of weren van kinderen op de kinderopvang niet nodig als kinderen geen klachten hebben.

Er heerst wel ‘gewone’ griep en verkoudheid in Nederland. Extra aandacht voor hygiëne is daarom zeker verstandig.

Richtlijnen RIVM
In ons ziektebeleid staat hoe wij omgaan met zieke kinderen. SKDH volgt te allen tijde de richtlijnen van het RIVM en de voorschriften van de GGD. De maatregelen die het RIVM noemt om verspreiding van het nieuwe Coronavirus te voorkomen, geldt voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken:

  • Was regelmatig de handen
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog of in een papieren zakdoekje
  • Gooi papieren zakdoekjes na gebruik weg

Natuurlijk bereiden wij ons achter de schermen ook voor, voor het geval dat de situatie verandert.

Maatregelen beleidsplan Veiligheid & Gezondheid
De voorzorgsmaatregelen om besmetting met een griep- of verkoudheidsvirus op onze locaties te voorkomen zijn beschreven in het Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid en bijbehorende werkinstructies.

Wanneer contact met de huisarts
Voor wat betreft het nieuwe Coronavirus, adviseert het RIVM om contact op te nemen met de huisarts indien iemand:

  • Koorts heeft met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
  • En de afgelopen twee weken in een land/regio is geweest met wijdverspreide verspreiding van het nieuwe Coronavirus. Dit zijn onder meer China, Singapore, Zuid-Korea, Iran en een aantal gemeenten in Noord-Italië. De complete lijst staat op de site van het RIVM
  • Of de afgelopen twee weken contact heeft gehad met een patiënt met het nieuwe Coronavirus.

De huisarts overlegt dan met de GGD of onderzoek naar het nieuwe Coronavirus nodig is.

Meer informatie over het nieuwe Coronavirus is te vinden op:
https://www.Rivm.nl
https://www.boink.info/nieuws/info-kinderopvang-coronavirus

Overige berichten: