Dag van de Groene Kinderopvang

mei 18, 2021 | Nieuws SKDH

Vandaag is “De Dag van de Groene Kinderopvang”. Deze dag heeft één duidelijk doel: De kinderopvang groener maken en Groene kinderopvang zichtbaar maken!

Op deze ‘groene’ dinsdag roept stichting Groen Cement alle kinderopvangorganisaties op om collectief zoveel mogelijk natuur(belevings)activiteiten te doen met de kinderen en dit actief te laten zien aan de buitenwereld. Op deze manier kunnen we gezamenlijk naar iedereen uitdragen dat natuurbeleving en buitenspelen essentieel zijn voor het gezond opgroeien van onze kinderen.

Natuurbeleving en buitenspelen, voorbeelden bij SKDH

Ook SKDH vindt een groene omgeving en natuuractiviteiten belangrijk voor de kinderen. Veel van onze locaties hebben prachtige (natuur)tuinen waarin veel te ontdekken en te beleven valt. We gaan regelmatig op pad om de natuur te ontdekken in de buurt of iets verder, bijvoorbeeld naar De Helderse Vallei. Van deze organisatie gebruiken we ook vaak les/themapakketten. De kinderen zijn altijd geïnteresseerd en leergierig.

Daarnaast is het ‘Moestuinenproject’ een goed voorbeeld. Hier staat ‘groene vingers en gezond eten’ centraal. Wat een mooie manier om met de natuur bezig te zijn! Lees meer over dit project in het nieuwsbericht groene vingers en gezond eten.  Inmiddels is er kindertuingereedschap zoals harkjes, schepjes en gieters uit de subsidie aangeschaft.

Zandtaartjes bakken in de buitenkeuken bij KDV de Duindansers

KDV de Duindansers

De kinderen van kinderdagverblijf de Duindansers zijn veel aan het werk met de moestuin. Ze helpen met de zaadjes planten en geven deze ook zelf water. In de buitenkeuken worden de lekkerste creaties gemaakt. Soep, koekjes en nog veel meer. Alles vanuit de tuin wordt hiervoor gebruikt zoals takken, zand, houtsnippers, nog even roeren en dan lekker proeven!

De pedagogisch medewerker zegt “Het is erg leuk om met de natuur bezig te zijn en samen met de kinderen de natuur te ontdekken. Wat gebeurt er als je de zaadjes plant? Wat komt er uit welk zaadje? Wat krijg je wanneer je aarde mengt met een beetje water en hoe voelt dat?”

Villa Willemina

Villa Willemina

Ook de kinderen van de verticale groep van kinderdagverblijf Villa Willemina vinden het heerlijk om met de natuur bezig te zijn. Bloemen bekijken, voelen en mee knutselen vallen erg in de smaak! Ze gaan dan ook regelmatig, zodra het kan, met de bolderkar op stap om zoveel mogelijk van de natuur mee te krijgen. En wat is dat toch interessant allemaal!

De Keet, de Langereis

Ontdekkingstocht in de tuin bij De Keet – De Langereis

Bij De Keet – de Langereis op de peutergroep genieten de kinderen elke dag van de natuur. En als de kinderen blij zijn, genieten de pedagogisch medewerkers ook!

We hebben een grote tuin waar de kinderen heerlijk op ontdekkingstocht kunnen. We proberen twee keer per dag naar buiten te gaan. Ook als het spettert want we hebben fijne overalls zodat kinderen vies mogen worden en toch droog blijven. In de moestuin werken vinden ze heel leuk om te doen. Ze stellen vragen ‘waarom krijgen de plantjes water?’ ‘Wanneer kunnen we ze opeten?’

Samen kijken we onder de rubberen tegels welke dieren daar leven. ‘Wat voor diertje is dat?’ We zien wormen, pissebedden, mieren, slakken en een duizendpoot. De kinderen pakken ze op en bekijken hoe de dieren eruit zien.

Naast onze tuin staan paardjes buiten, de kinderen vinden het leuk om daar naar te kijken. Bij de zandbak staat een buitenkeuken waar we met heerlijk met zand en water kunnen spelen.

KDV Wiele Wiele Stap

Wiele Wiele Stap

Ook de kinderen van Wiele Wiele Stap zijn vrijwel iedere dag buiten. We hebben kinderen die eerst de kat uit de boom kijken en vervolgens mee gingen helpen om de plantjes te planten.

De structuur van potgrond is heel verschillend van het zand in de zandbak dus dit was wel even wennen. Maar ze konden toch wel lekker wroeten. Het zaaien van de zaadjes was ook leuk omdat ze deze erin mochten duwen en het zand erover heen mochten strooien. Daarna goed water geven en de naambordjes erbij. P. was goed aan het herhalen wat de PM’ers zeiden.

Renée zei eerst dat ze helemaal geen groene vingers had en dat ze het eigenlijk niet leuk vond om aan de moestuin te werken, maar ondertussen is ze er wel bijna iedere dag mee bezig. Zelfs de allerkleinste dreumesen kunnen helpen in de moestuin.

Sommige baby’s moeten wennen aan de structuur van het gras. Dus we laten ze eerst even op een kleedje wennen. Zodra de baby’s eraan toe zijn kunnen ze op hun eigen tempo van het kleedje kruipen.

PSL/KDV de Tovertuin

Wormenhotel bij De Tovertuin

Bij PSL/KDV De Tovertuin is het elke dag een ‘groene’ dag. In onze natuur- en buurtmoestuin leren wij van Albertha Posthumus van het project ‘Ontmoeting in het Groen’ alles over het ecosysteem. We helpen mee met zaaien en wieden en verzamelen schillen voor compost. Die gebruiken we ook voor een wormenhotel. We zijn elke dag buiten te vinden en de kinderen geven zelf aan als ze buiten willen eten.

We gaan er geregeld op uit; naar de kinderboerderij of een stukje lopen door de wijk. Tijdens het lopen komen we allerlei dieren tegen; een hond, poes, torretje, spinnen, vogels etc. Voor alle dieren is evenveel aandacht.

Sinds we uit het bekroonde peuterboek ‘Coco kan het’ lezen, wordt elke kraai Coco genoemd. Aan het raam hangt een vogelhuisje waar we elke dag voer in doen.

Wij ervaren dat kinderen met zorg omgaan met de dieren en de planten, sinds we er zo intensief mee bezig zijn. Zelf hebben wij ook heel wat geleerd over flora en fauna; bijvoorbeeld dat je tinctuur kunt maken van een plantje dat kleine weegbree heet. Het is bedoeld om klachten aan de luchtwegen te verhelpen. En dat je van een brandnetel soep, thee en in koekjes/quiche kan maken. Kortom, we verwonderen ons elke (groene) dag bij de Tovertuin!

PM Shirley vertelt: “Vanmorgen hadden we een buitenactiviteit, we gaan op zoek naar beestjes. We nemen kijkpotjes en loepen mee. We komen een worm tegen. We zijn benieuwd naar hoe de wormen onder de grond leven. Wat spookt hij daar uit? Wat vinden wormen lekker. We maken een wormenhotel. Oh, wat heeft Albertha nu voor ons? Super blij zijn we met de wormen en compostwormen die Albertha voor ons wormenhotel heeft. De komende weken gaan de kinderen van KDV/ PSL de Tovertuin dit ontdekken.

PSL de Sterrenwachters

De Sterrenwachters

Welke bloem is dit? De kinderen van PSL de Sterrenwachters gaan op onderzoek uit.

 

 

 

 

KDV de Zeezwaluw in de tulpenpluktuin

Lekker rennen door de tuin

In de pluktuin mag je zomaar zelf tulpen plukken

Overige berichten: