Pedagogisch medewerker Saskia

Toen Saskia twaalf jaar was, kreeg ze een broertje. “Vanaf dat moment wist ik het gewoon. Werken in de kinderopvang, dat is wat ik wilde.”

Met dat doel voor ogen begon ze als 16-jarige na de middelbare school aan de opleiding ‘leidster kindercentra’ in Amsterdam. Ze liep drie jaar stage op een kleuterschool in de hoofdstad en stond één dag per week voor de kleuterklas op haar oude basisschool in Den Helder.  

Nadat ze haar diploma had behaald ging ze aan de slag via een uitzendbureau dat was gespecialiseerd in de kinderopvang. “Ik begon op een babygroep bij een kinderdagverblijf in Amsterdam, waar volgens de pedagogische visie van Freinet werd gewerkt. In zijn visie is het belangrijk om de kinderen naar draagkracht verantwoordelijkheden te geven, zoals bijvoorbeeld zelf de tafel dekken. Die kennis en ervaring kan ik nu ook inzetten.

Alle leeftijdsgroepen leren kennen

In 1999 werd ik zelf moeder en hoewel ik het erg naar mijn zin had in mijn werk, was de reisafstand niet zo praktisch nu ik zelf een kleine had. SKDH zocht een invalmedewerker. Ik solliciteerde en werd aangenomen. Sinds die dag heb ik kinderen van alle leeftijdsgroepen leren kennen, van baby’s op het kinderdagverblijf tot en met kinderen in groep 8, op de buitenschoolse opvang.”

Verdieping

“Tijdens mijn werk bij SKDH ben ik me gaan verdiepen in het pedagogisch handelen met kinderen, met name bij baby’s. Hierdoor ben ik enorm gegroeid. Ik haal veel plezier en waardering uit het volgen van de ontwikkeling van de baby’s. Waar kan ik ze helpen? Hoe handel je bij huilbaby’s? Kijken en luisteren naar wat zij nodig hebben, dat is waar ik mijn energie uithaal.”

Een plek waar mijn kwaliteiten, passie en expertise liggen

Mobiliteit

“Na 12 jaar met veel plezier te hebben gewerkt op kinderdagverblijf ‘t Vonkje – nu kinderdagverblijf IKC Driemaster – merkte ik dat ik mezelf niet meer verder kon ontwikkelen. Ik deed de dingen al zo lang op een bepaalde manier dat er niet echt meer uitdaging in zat. Na veel nadenken en gesprekken met collega’s, besloot ik de sprong te wagen. Ik stapte over naar de babygroep bij kinderverblijf Bruintje Beer. Eigenlijk wist na een week al dat dit de juiste keuze was; ik zat weer op een plek waar mijn kwaliteiten, passie en expertise liggen, namelijk op een babygroep. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen en zou iedereen adviseren om eens in de zoveel tijd naar een nieuwe werkplek te gaan. Je leert van je nieuwe collega’s en kunt tegelijkertijd je eigen ervaringen en expertise met hen delen.”