Ontdekken en leren door te doen

SKDH wil kinderen en jongeren van 0-18 jaar in de Kop van Noord-Holland uitdagende activiteiten bieden om hen te ondersteunen en te stimuleren in hun ontwikkeling. Met vier opvallende, omgebouwde voormalige SRV-wagens wil SKDH dit op een vernieuwende, aansprekende manier doen.

’21st century skills’-lab

Het doel van het eerste Experience Lab is om 8 tot 18-jarigen op een vernieuwende manier te stimuleren in het ontwikkelen van de zogeheten ’21st century skills’. In het mobiele lab kunnen kinderen werken aan eigentijdse vaardigheden en hun talenten ontdekken. Het zijn ‘skills’ die zij nodig hebben om nu en in de toekomst succesvol te zijn.

Het Lab zal steeds wisselende thema’s bieden zoals bouw je eigen game, vloggen/nieuwe media, robots & programmeren maar ook kunst & muziek en activiteiten rondom maatschappelijke en sociale vaardigheden. 

Op zondag 9 september 2018 stond het Experience Lab op het evenement Zomerdromen. Bezoekers konden iemand verrassen met een ingesproken wens of liefdesboodschap, gratis een ansichtkaartje versieren en die door ons laten versturen naar degene voor wie de boodschap of wens bedoeld was. De opgenomen videoboodschappen ziet u hieronder.

Nature & Discovery

De tweede wagen – Experience Lab “Nature & Discovery” – is elektrisch en wordt thematisch ingezet om vooral jongeren te informeren en bewust te maken van duurzaamheid, natuur, gezonde voeding en levensstijl. Partners van de Nature & Discovery wagen waaronder De Helderse Vallei, het Zuiderzeemuseum en het Hoogheemraadschap Noorderkwartier zorgen voor de diverse thema`s. 

April 2019: Zuiderzeemuseum en Helderse Vallei

In april 2019 is het Nature & Discovery Lab twee weken te vinden in de omgeving van Limmen en Castricum en rijdt daarna door naar de Helderse Vallei. Kinderen van groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs gaan onderzoeken, ontdekken en leren over wat je zelf kunt doen om de gevolgen van het veranderende klimaat beter op te vangen. Wat gebeurt er met het water dat je door de WC spoelt? En waar gaat ons regenwater eigenlijk naar toe? Hoe snel zakt het water weg op het schoolplein? En staat de school onder of boven water als een dijk doorbreekt? De kinderen worden uitgedaagd om zelf een voorstel te maken voor een ‘klimaatveilig’ schoolplein.