Nieuwe versie Protocol Kinderopvang per 29 november 2021

nov 28, 2021 | Nieuws SKDH

Vanaf maandag 29 november geldt een nieuwe versie van het COVID-19 Protocol Kinderopvang. Zie hiervoor onderstaand nieuwsbericht van de Branche Maatschappelijke Kinderopvang (BMK).

De nieuwe versie van het protocol (29/11) en de belangrijkste wijzigingen t.o.v. de vorige versie (19/11) vindt u ook op de pagina info coronamaatregelen.


Het kabinet heeft vrijdag 26 november een aantal aanvullende maatregelen bekend gemaakt. Vanaf zondag 28 november 2021 gelden er beperkte aanvullende maatregelen in de kinderopvang en gastouderopvang om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het protocol ‘kinderopvang en corona’ is hierop aangepast.

Door de snelheid waarmee het kabinet de maatregelen heeft ingevoerd is een aantal details van de maatregelen, waar de kinderopvang en gastouderopvang zich niet aan hoeft te houden, in de media onduidelijk geworden. Lees daarom onze communicatie zorgvuldig. Die is op dit moment vollediger dan de media en sommige overheidswebsites.

We hebben alle geldende wijzigingen in het nieuwe protocol verwerkt. Onderstaand hebben we ook de maatregelen waaraan de kinderopvang en gastouderopvang zich niet hoeft te houden, opgenomen.

De wijzigingen op een rij:

 • Het snottebellenbeleid voor kinderen van 4-12 jaar wordt gewijzigd. Voor kinderen van 4-12 geldt dat zij met alle klachten passend bij COVID-19 thuisblijven, dus ook bij milde verkoudheidsklachten. Met een negatieve testuitslag kunnen zij weer naar de opvang. Kinderen van 0-4 jaar kunnen wel met verkoudheidsklachten naar de opvang.
 • De aangekondigde maatregel voor algemene sluitingstijden tussen 17:00 en 5:00 uur geldt niet voor de kinderopvang. Kinderopvangorganisaties en gastouders kunnen hun reguliere openingstijden hanteren.
 • Kinderen vanaf groep 6 dragen op de BSO geen mondkapje. *** zie opmerking onderaan ***
 • Kinderen vanaf groep 6 op de BSO hoeven zich niet nog eens zelf te testen naast de twee zelftesten op de basisschool.
 • Op de BSO is cohortering niet verplicht.
 • Medewerkers op de BSO zijn niet verplicht zichzelf twee keer per week te testen.
 • Voor pedagogisch medewerkers en gastouders die niet immuun zijn geldt het advies om zichzelf preventief te zelftesten op het coronavirus. Door dit regelmatig te doen (2 keer in de week) weten zij eerder of ze besmet zijn.
 • Medewerkers in de kinderopvang en gastouders zijn voor hun werkzaamheden uitgezonderd van de wettelijke 1,5 meter maatregel. Indien het niet noodzakelijk is voor de werkzaamheden geldt wel het dringende advies om 1,5 meter afstand te houden van collega’s en ouders.
 • Voor iedereen van 70 jaar en ouder geldt het advies om extra voorzichtig te zijn in contacten met kinderen tot en met 12 jaar.

*** Opmerking m.b.t. mondkapjes:
In de BSO-ruimte zelf is een mondkapje niet verplicht.
Kinderen vanaf groep 6 vragen wij wel een mondkapje te dragen:

 • In het BSO-vervoer; dus wanneer zij van school worden opgehaald en naar een BSO-locatie worden gebracht (en andersom). Chauffeurs en pedagogisch medewerkers die (mee)rijden, dragen ook een mondkapje.
 • In centrale ruimtes van het gebouw waarin de BSO is gevestigd; bijvoorbeeld als het kind de BSO-ruimte verlaat om even naar het toilet te gaan. Dit geldt ook voor de pedagogisch medewerkers, dit in afstemming met de school.

Overige berichten: