Kinderen staan op de brug

Protocol kinderopvang (versie 29 november 2021)

Het kabinet heeft vrijdag 26 november een aantal aanvullende maatregelen bekend gemaakt. Vanaf zondag 28 november 2021 gelden er beperkte aanvullende maatregelen in de kinderopvang en gastouderopvang om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het protocol ‘kinderopvang en corona’ (klik om te openen) is hierop aangepast.
 

Veel gestelde vragen

Is de kinderopvang vanaf 17:00 uur gesloten?

Nee, de kinderopvang is niet gesloten vanaf 17:00 uur. Al onze locaties zijn geopend volgens hun reguliere openingstijden.

Moet mijn kind (4-12 jaar) een mondkapje dragen op de BSO ?

In de BSO-ruimte zelf is een mondkapje niet verplicht.

Kinderen vanaf groep 6 vragen wij wel een mondkapje te dragen:

 • In het BSO-vervoer; dus wanneer zij van school worden opgehaald en naar een BSO-locatie worden gebracht (en andersom). Chauffeurs en pedagogisch medewerkers die (mee)rijden, dragen ook een mondkapje.
 • In centrale ruimtes van het gebouw waarin de BSO is gevestigd; bijvoorbeeld als het kind de BSO-ruimte verlaat om even naar het toilet te gaan. Dit geldt ook voor de pedagogisch medewerkers, dit in afstemming met de school (indien de BSO in een school is gevestigd).
Mogen kinderen van verschillende basisscholen worden samengevoegd op de BSO?

Ja, dit is toegestaan. Cohortering (groepsindeling per basisschool) is niet verplicht.

Waar vind ik het actuele protocol kinderopvang?
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in het protocol van 29 november 2021?
 • Het snottebellenbeleid voor kinderen van 4-12 jaar wordt gewijzigd. Voor kinderen van 4-12 geldt dat zij met alle klachten passend bij COVID-19 thuisblijven, dus ook bij milde verkoudheidsklachten. Met een negatieve testuitslag kunnen zij weer naar de opvang. Kinderen van 0-4 jaar kunnen wel met verkoudheidsklachten naar de opvang.
 • De aangekondigde maatregel voor algemene sluitingstijden tussen 17:00 en 5:00 uur geldt niet voor de kinderopvang. Kinderopvangorganisaties en gastouders kunnen hun reguliere openingstijden hanteren.
 • Kinderen vanaf groep 6 dragen op de BSO geen mondkapje. ***
 • Kinderen vanaf groep 6 op de BSO hoeven zich niet nog eens zelf te testen naast de twee zelftesten op de basisschool.
 • Op de BSO is cohortering niet verplicht.
 • Medewerkers op de BSO zijn niet verplicht zichzelf twee keer per week te testen.
 • Voor pedagogisch medewerkers en gastouders die niet immuun zijn geldt het advies om zichzelf preventief te zelftesten op het coronavirus. Door dit regelmatig te doen (2 keer in de week) weten zij eerder of ze besmet zijn.
 • Medewerkers in de kinderopvang en gastouders zijn voor hun werkzaamheden uitgezonderd van de wettelijke 1,5 meter maatregel. Indien het niet noodzakelijk is voor de werkzaamheden geldt wel het dringende advies om 1,5 meter afstand te houden van collega’s en ouders.
 • Voor iedereen van 70 jaar en ouder geldt het advies om extra voorzichtig te zijn in contacten met kinderen tot en met 12 jaar.

*** In de BSO-ruimte zelf is een mondkapje niet verplicht.

Kinderen vanaf groep 6 vragen wij wel een mondkapje te dragen:

 • In het BSO-vervoer; dus wanneer zij van school worden opgehaald en naar een BSO-locatie worden gebracht. Chauffeurs en pedagogisch medewerkers die (mee)rijden, dragen ook een mondkapje.
 • In centrale ruimtes van het gebouw waarin de BSO is gevestigd; bijvoorbeeld als het kind de BSO-ruimte verlaat om even naar het toilet te gaan. Dit geldt ook voor de pedagogisch medewerkers. Dit in afstemming met de school (indien de BSO in een school is gevestigd).
Waar vind ik de actuele beslisboom?