Wateractiviteiten voor thuis en op vakantie (t/m 8 jaar)

31 juli 2020

Buiten activiteiten met water in de leeftijd van 1 t/m 8 jaar

Hallo allemaal,

Ik zal mij eerst even voorstellen. Ik ben Kimberly Maduro, activiteitencoördinator van SKDH. Naast mijn werkzaamheden als coördinator, ben ik pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf en moeder van twee kinderen. Ik heb een dochter van 5 jaar en een zoon van 2 jaar en allebei spelen ze buiten het liefste met water. Ook op mijn werk merk ik dat de kinderen geen genoeg kunnen krijgen van het spelen met water. Ze vinden het heerlijk om water over te schenken, handen te wassen, flessen te vullen, in zwembadjes te spelen en plantjes water te geven.

Gelukkig komen de zonnige dagen er weer aan, dus spelen met water kan bijna niet ontbreken tijdens het buitenspelen. Het is fijn om mee af te koelen, maar je kunt er ook veel verschillende activiteiten mee doen. Ik heb 3 leuke en simpele activiteiten met water voor jullie beschreven. Leuk voor thuis, maar ook voor op vakantie. Heel veel waterplezier! Groeten Kimberly

Kokkerellen met zand en water in de buitenkeuken
Vindt jouw kind het leuk om in de zandbak te spelen met water en zand? Probeer dan eens een buitenkeuken. Een buitenkeuken kan inspiratie geven voor nieuw spel. Je kunt simpel een buitenkeuken maken met een tafel. Ga op zoek naar oude keukenspullen en leg deze op de tafel neer. Denk hierbij aan; oude pannen, keukengerei, plastic verpakkingen, bakjes en cup cake vormen. Je kunt ook familieleden en vrienden vragen of zij nog spullen hebben liggen of shoppen bij een kringloopwinkel in de buurt. In de tuin kunnen de kinderen op zoek naar natuurlijke materialen; denk hierbij aan bladeren, gras en bloemen. Deze materialen kunnen dienen als ingrediënten. Je zult zien dat al snel de lekkerste soepen, cup cakes en taarten gemaakt worden.

Drijven en zinken
Wat blijft drijven op het water, wat zinkt langzaam en wat zinkt er gelijk naar de bodem? Dit is een leuk experiment om met jonge kinderen te doen. Je kunt buiten een grote bak of emmer (het liefst doorzichtig) vullen met water en experimenteren met allerlei verschillende materialen. Denk aan natuurlijke materialen zoals schelpen, veren, takjes, stenen, boomschors, dennenappels en bladeren. Maar ook materialen die je binnen hebt liggen, zoals moeren, piepschuim, plastic doppen, kurkdoppen etc. Laat de kinderen het materiaal in het water leggen en kijk wat er gebeurt. Of probeer materiaal te stapelen en kijk wanneer het zinkt.

Tip: De kinderen kunnen zelf proberen een bootje te maken met kosteloos materiaal. Zal het bootje blijven drijven? Spannend!

Verven met modder
In plaats van verven met verf kun je ook verven met modder. Hang met schilders tape wit (dik) papier op de schuur. Het enige wat je verder nog nodig hebt is grote kwasten, verfrollers en een bak. Meng het zand en water in de bak en verven maar!

Tip: je kunt ook met water verven op de buitentegels. Meng er stoepkrijt door en maak een mooi kunstwerk!

Let op: Spelen met water, brengt extra risico’s met zich mee. Laat een kind nooit alleen en blijf erbij.

Overige berichten: