Groene vingers en gezond eten

apr 26, 2021 | Nieuws SKDH

Op verschillende locaties zijn onze pedagogisch medewerkers en kinderen al een tijdje enthousiast aan de slag met een moestuin. Of het nu tomaten, frambozen, aardbeien, sla, tuinkers of sperziebonen zijn; het is allemaal hartstikke gezond. En als het uit eigen moestuin komt, smaakt het gewoon nog net even lekkerder!

Sinds afgelopen week kunnen nóg meer locaties met de kinderen werken aan ‘groene vingers’ en bewustwording van gezond eten. Dit is mede dankzij de subsidie die SKDH onlangs heeft gekregen voor een moestuinproject, in het kader van het programma ‘Gezonde Kinderopvang, lekker naar buiten’.  Zo’n 20 locaties doen mee met het project.

Welkoop helpt een handje

Uit de subsidie zijn onder andere moestuinbakken besteld. Ook leveren deelnemende locaties een kleine bijdrage voor de aanschaf van materiaal. Coach Gezonde Kinderopvang bij SKDH Lea de Vries: “Welkoop Anna Paulowna sponsort ons ook deels voor de aanschaf van moestuingrond, gronddoek, kweekpotjes, bamboestokken, schepjes, plantuitjes, zaden en tuingereedschap. Daar zijn we hartstikke blij mee!”


Fles met gaatjes

Ter voorbereiding op het moestuinproject verzorgde De Helderse Vallei, samenwerkingspartner van SKDH, een online workshop. De pedagogisch medewerkers kregen talloze tips om het moestuinieren succesvol op te starten op hun kinderopvanglocatie; Wat is de beste plek voor een moestuinbak, welke gewassen hebben de meeste kans van slagen en welke beestjes komen op welk gewas af? Pedagogisch medewerker Iris van Marrewijk: “Het gedeelte over de beestjes vond ik erg interessant; welke insecten schadelijk zijn voor de plant en welke juist goed zijn.” Ook duurzaam gebruik van materiaal kwam aan bod. “Van een PET-fles kun je een gieter maken, door gaatjes in de dop te prikken. En een lege yoghurtbeker met hengsel kun je gebruiken als emmer. Dit ga ik ook zeker toepassen op onze locatie.”


Activiteiten

Het moestuinproject biedt genoeg aanknopingspunten voor bijpassende thematische activiteiten zoals ‘Wat proef ik’ en ‘Groei en Bloei’. Er zijn (voorlees)boeken over het onderwerp en de kinderen kunnen met loepjes op onderzoek uit en beestjes ‘spotten’ aan de hand van zoekkaarten. En natuurlijk wordt straks van de oogst van allerlei lekkers gekookt.

Overige berichten: