’t Schateiland en de Zeepaardjes bezoeken De Klimaatbus

apr 12, 2019 | Nieuws SKDH

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het Zuiderzeemuseum, De Helderse Vallei en SKDH bundelen hun krachten om kinderen klimaatbewuster te maken. Van 25 maart tot 27 mei 2019 toert de omgebouwde elektrische SRV-wagen van SKDH langs basisscholen en BSO’s in Noord-Holland. Er is veel belangstelling voor het programma. De Klimaatbus is al helemaal volgeboekt maar is nog wel te bezoeken. Op tweede paasdag in Petten bijvoorbeeld: zie daarvoor dit bericht.

Bus bij Drooghe Bol

Donderdag 11 april stond de Klimaatbus voor de scholen aan de Drooghe Bol in Julianadorp, waar SKDH binnenkort ook vier nieuwe opvanglocaties opent. Een aantal groepen van basisschool de Hofstee volgden het klimaatbusprogramma waarbij De Helderse Courant ook een kijkje kwam nemen.

In de middag brachten de kinderen van BSO Schateiland en BSO de Zeepaardjes een bezoek aan de bus waar ‘meneer Jan’ hen eerst vertelde over de gevolgen van het veranderende klimaat en wat je zelf kunt doen om wateroverlast te voorkomen.

Meer groen in je tuin

De kinderen leerden bijvoorbeeld dat ze beter niet teveel tegels in hun tuintje kunnen neerleggen; veel meer groene beplanting is beter omdat dat het water beter vasthoudt. Ook zagen ze de gevolgen van klimaatveranderingen in een mooie maquette van een stad. Met kleine aanpassingen bleek de stad beter bestand tegen wateroverlast. Dit konden de kinderen uitproberen door verschillende ‘bouwmaterialen’ te verwisselen. Ook de kringloop van het water kwam aan bod en werd zichtbaar gemaakt met een grote plaatjespuzzel. Het was wel even schrikken toen ‘meneer Jan’ vertelde dat wat we door de wc-pot spoelen uiteindelijk weer gewoon schoon water wordt. En dat we dat daarna dus gewoon weer opdrinken! Kortom: het was een nat, maar leerzaam en uitdagend bezoekje aan deze klimaatbus.

Overige berichten: