Voorsprong door muziekeducatie

sep 28, 2017 | Nieuws SKDH

Over krap drie jaar is muziek een verplicht onderdeel in het basisonderwijs. De muzieklessen die wij alle BSO-kinderen per oktober aanbieden in samenwerking met Hallo Muziek, geeft kinderen van 4 t/m 12 jaar daarmee een voorsprong op dit per 2020 verplichte lesonderdeel in het primair onderwijs. Maar actief muziek maken brengt veel meer dan de doelstellingen die de ‘Handreiking muziekonderwijs 2020‘ omschrijft. Dat merkte ook een van de deelnemers aan de masterclass muziek van 27 september op: “Muziek is het gereedschap is om iets anders goed te kunnen”.

Atletiek voor de hersenen

In de masterclass gaf Erik van Deuren – samenwerkingspartner in ons muziekaanbod – inzicht in de stimulerende kracht van muziek en het zelf muziek maken op de ontwikkeling van het kinderbrein. “Jonge kinderen hebben een enorm lerend vermogen en muziekeducatie werkt als een versneller. De hersenen worden op allerlei punten gestimuleerd, het is als het ware atletiek voor het brein.”

Wetenschappelijk bewezen

Onderzoek toont aan dat muziek maken creativiteit vasthoudt en het creatief denkvermogen stimuleert. De positieve effecten hiervan op de ontwikkeling van onder meer taal- en rekenvaardigheid en sociaal-emotionele intelligentie zijn ook wetenschappelijk aangetoond. Het interview in ‘Jeugd en gezin’ (PMG, september 2017) met onder meer professor Erik Scherder illustreert dit. Bovendien geeft het samen muziek maken kinderen ook veel plezier, wat we bij SKDH minstens zo belangrijk vinden.

Aangeboren talent

Elk kind wordt geboren met een enorm muzikaal gevoel, ongeacht waar en in welke cultuur het ter wereld komt. Het is een op zichzelf staand talent dat iedereen bij de geboorte heeft. Erik van Deuren stelt dat het doel van muziekeducatie niet is om van alle kinderen dirigenten, concertpianisten of sopranen te maken: “Maar ik zie het wel als mijn taak om een talent te herkennen, het te stimuleren en de ruimte te geven. Het is een kans die ik zelf ook heb gehad en dat gun ik elk kind.”

Zie muziek in de kinderopvang voor meer informatie over ons muziekaanbod. Neem bij vragen vrijblijvend contact op met Harmke Fennema (medewerker muziekproject). Dat kan per e-mail aan h.fennema@skdh.nl of telefonisch op nummer 0223 – 61 42 02

Overige berichten: